Kuchnia Enjoy Bydgoszcz

Switch to desktop Register Login

Blog POZIELONEMU Izabelli Czarneckiej

Nazywam się Izabella Czarnecka i od jakiegoś czasu prowadzę bloga: http://pozielonemu.blogspot.com/

Na co dzień pracuję w Bydgoszczy jako geolog, w wolnych chwilach zaś staram się rozwijać moją kulinarną pasję stojąc przy garnkach :) Od wielu lat jestem wegetarianką, więc blog jest dla mnie przede wszystkim sposobem na promowanie diety wegetariańskiej i wegańskiej, jako zdrowego sposobu na życie.

Staram się udowodnić, że na wege talerzu może być smacznie, kolorowo i przede wszystkim różnorodnie - uwierzcie mi, że tu nie ma miejsca na nudę! Nie należę do osób, które na siłę będą próbować przekonać Was do swoich racji, jestem za to pewna, że także mięsożercy znajdą na pozielonemu coś dla siebie - przepisy na zdrowe, sycące śniadania, obiady, lekkie kolacje i pyszne desery.

Dziś chciałabym zaproponować Wam pomysł na szybki, sycący obiad - ciecierzycę w pomidorowym sosie. Do przygotowania 2 sporych porcji potrzebować będziecie:

- 2 porcje ulubionego makaronu lub kaszy,

- 1 puszka ciecierzycy/ 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy,

- 1 puszka pomidorów/ 4 obrane i pokrojone w kostkę duże pomidory,

- 2 garście zielonych oliwek (ok. 70 g),

- 1 mała cebula,

- 2 ząbki czosnku, 

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

- 1 łyżeczka suszonego oregano,

- 1 łyżeczka suszonej bazylii,

- sól, pieprz,

- oliwa z oliwek,

- opcjonalnie: parmezan do podania.

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, oliwki na kawałki. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy na sicie.

2. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy bazylię i oregano i przesmażamy jeszcze 1 minutę, aż zioła zaczną intensywnie pachnieć.

2. Do rondla wrzucamy pomidory i oliwki, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy ciecierzycę i pietruszkę i całość gotujemy jeszcze 5 minut.

3. Gotowy sos podajemy z ulubionym makaronem lub kaszą, posypany startym parmezanem.

 Przepis znajdziecie też na: http://pozielonemu.blogspot.com/2015/09/pomidorowy-sos-z-ciecierzyca-i-oliwkami.html

 Zapraszam serdecznie!

 

 

Blog „GARNIEC MAGALIE” – Magdaleny Sobackiej

Jestem Magalie, czyli Magdalena, dokładniej Magdalena Sobacka. Prowadzę blog kulinarny GARNIEC MAGALIE: http://www.garniecmagalie.blogspot.com.

Jestem rodowitą bydgoszczanką. Tu  mieszkam  i  kocham moje miasto! Co jeszcze kocham? Żeglarstwo i gotowanie. Na to ostatnie, znaczący wpływ  miały wspomnienia i  smaki dzieciństwa - one w głównej mierze ukształtowały moje spojrzenie na produkty, przyprawy, dodatki, ale też na całą sztukę gotowania. Jej podstaw  nauczyłam się w rodzinnym domu, gdzie królową kuchni była moja Mama. Z biegiem lat nabierałam  własnych doświadczeń kulinarnych, i wkrótce sama stałam się królową kuchni we własnym domu.   

Co znajdziecie u mnie na blogu? Tradycyjną, staropolską, ale też nowoczesną kuchnię. Szacunek do produktów i smaków. Nieskończoną miłość do gotowania. I mnóstwo życzliwości.

 Proponuję Wam przepis na jedno z moich ulubionych ciast – Hebanowy sernik.

 Składniki (na spód):

200 gramów herbatników czekoladowych typu petit-beurre

120 gramów 82% masła

 Składniki (na masę serową):

1/2 kg białego twarogu półtłustego

250 gramów Mascarpone

400 ml mleka skondensowanego

4 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 360 gramów)

50 gramów masła 82%

4 jajka

1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

30 gramów cukru waniliowego

Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika. Dodatkowo aby zrobić polewę czekoladową będziesz potrzebować dodatkową tabliczkę czekolady - wybierz mleczną, bo sernik zawiera stosunkowo mało cukru. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

 Wykonanie:

Herbatniki rozkrusz na drobny piasek. Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj z ciastkami. Okrągłą formę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na dnie mieszankę i dociśnij dłonią. Włóż całość do lodówki.

Czekolady pokrusz i rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia. Twaróg zmiel dwa razy. Włóż do misy miksera, dodaj mascarpone i pozostałe składniki, oprócz czekolady! Wymieszaj tylko do połączenia składników. Masa będzie luźna, jednak nie przejmuj się - taka ma być. Na koniec dodaj pomału stopioną czekoladę - masa zacznie gęstnieć. Zagotuj wodę w czajniku, rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół. Masę przelej do formy na spód z herbatników. Wrzącą wodę wlej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na dolną półkę. Piecz sernik przez 70 minut. Po upieczeniu wystudź go w uchylonym piekarniku, następnie włóż sernik do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekoruj owocami i polewą.

 Więcej przepisów znajdziesz na http://www.garniecmagalie.blogspot.com

Blog „MOJA KUCHNIA” Urszuli Piekarskiej

Nazywam się Urszula Piekarska.  Od 4 lat mieszkam w Bydgoszczy.  Pochodzę ze wsi,  toteż bardzo bliskie są mi proste dania z wykorzystaniem jadalnych chwastów i polskich warzyw. Nie stronię także od kuchni świata. Gotuję codziennie dla mojej rodziny, piekę w domu zakwasowy chleb i ciasta.

Chciałabym zaprosić do odwiedzenia mojego bloga: http://mojakuchniajula.blogspot.com/

A dzisiaj proponuję: Kremowe risotto z czosnaczkiem. Jeśli macie ochotę na  kulinarną przygodę z dziko rosnącą roślinką to zapraszam.

Czosnaczek jak sama nazwa mówi jest pospolity, rośnie w liściastych lasach, w ogrodach, zaroślach i przy drogach. Jest byliną z rodziny krzyżowych o ciekawym wyraźnym smaku przypominającym czosnek i chrzan. Ziele czosnaczku jest bogate w olejki eteryczne zawierające siarkę, glikozydy nasercowe i gorczyczne.

Działa dezynfekująco, rozkurczowo, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo. Obniża cholesterol i wspomaga pracę wątroby.

Czosnaczek można używać w sałatkach, twarożkach, zupach, pesto, plackach i potrawach z mięsem.

Ja wykorzystałam go do przyrządzenia pysznego risotto.

 Składniki :                                                   

* 1 szklanka ryżu do risotto

* 1 szklanka gorącego bulionu z drobiu

* duża garść czosnaczku i gwiazdnicy

* kilkanaście listków i kwiatków szczawika    zajęczego

* kilka gałązek bluszczyka kurdybanka

* oliwa i masło

* sól i pieprz

* wino białe

* duża szalotka

* parmezan

Na patelni rozgrzałam połowę oliwy i masła i poddusiłam opłukane i posiekane liście czosnaczka i gwiazdnicy. Podlałam odrobinę wodą i doprawiłam przyprawami. Ryż do risotto przygotowałam klasycznie - na oliwie zeszkliłam posiekaną szalotkę, wsypałam ryż i wymieszałam tak by każde ziarenko ryżu dokładnie oblepiło się oliwą, potem porcjami wlewałam gorący bulion i wino. Pod koniec gotowania dodałam uduszoną zieleninę, roztarte listki kurdybanka, który dodaje ciekawego smaku i aromatu oraz masło.

Posypałam wiórkami parmezanu. Risotto podałam udekorowane listkami i kwiatkami szczawika, które mają kwaśny posmak i wspaniale komponują się z ryżem.

 Gotowanie z "dzikimi" i mało znanymi normalnym zjadaczom chleba roślinami to wspaniała przygoda.

Gorąco namawiam do wyprawy w teren a potem eksperymentowania w kuchni.

Efekty są pyszne i zdrowe!

Subskrybuj to źródło RSS

Serwis należy do Bydgoskiej Grupy Medialnej. Powered by: Enjoy Media

Top Desktop version