Kuchnia Enjoy Bydgoszcz

Switch to desktop Register Login

Słodkie lassi z mango

 

Składniki:

1 dojrzałe mango (ok 200 g)
300 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka (ew. wody gazowanej)
2-3 kostki lodu
2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 2 łyżki miodu
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

Świeże, dojrzałe mango obieramy ze skórki. Okrawamy pestkę, a miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt naturalny, mleko i kostki lodu. Następnie dosładzamy całość cukrem trzcinowym lub miodem.Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, aż do osiągnięcia konsystencji jednolitego musu.

Na koniec nasze Mango Lassi rozlewamy do szklanek i posypujemy szczyptą cynamonu. Pijemy najlepiej od razu!

Mango Lassi świetnie komponuje się z aromatycznymi indyjskimi potrawami, ale także przynosi orzeźwienie w upalne dni!

Tort kajmakowo-jabłkowy

 

Smacznego życzy Ania Liniewska. Bardzo słodki, a jednocześnie wyjątkowo pyszny. Smaki jabłek i kajmaku doskonale się ze sobą komponują i stanowią wyjątkowo zgraną całość. Jabłuszka w karmelu, wcale nie tak trudne do przygotowania, jak mogłoby się wydać, dodają całości uroku i sprawiają, że tort prezentuje się nietuzinkowo.

 

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 20 cm)

 

biszkopt:



·         3 jajka

·         120 g cukru

·         70 g mąki pszennej

·         30 g mąki ziemniaczanej

krem kajmakowy:

·         200 ml śmietany kremówki (38%)

·         150 g sera ricotta

·         160 g masy kajmakowej z puszki

·         3 listki żelatyny

 

masa jabłkowa:

·         700 g jabłek

·         sok z 1/2 cytryny

·         65 g cukru

·         3 listki żelatyny

 

poncz:

·         sok z 1/2 cytryny

·         50 ml wódki karmelowej

krem maślano-kajmakowy na bezie szwajcarskiej:

·         260 g miękkiego masła

·         3 białka

·         205 g cukru

·         1/4 łyżeczki soli

·         160 g masy kajmakowej z puszki

 

jabłka w karmelu:

·         6 małych jabłuszek

·         250 g cukru

·         50 ml wody

·         20 g miodu

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         odrobina czerwonego barwnika spożywczego w paście

 

Mąki przesiać, wymieszać.

W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.

 

Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.

 

Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka.

Wystudzić w zamkniętym piekarniku.

 

Ostudzony biszkopt przekroić w poziomie na 3 części.

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

 

Ricottę zmiksować z kajmakiem na gładką masę. 3 listki żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą kajmakową. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia.

Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kajmakową.

 

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. 

W garnku skarmelizować cukier z sokiem z cytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż większość jabłek się rozpadnie, ale niektóre pozostaną w kawałkach. Dodać pozostałe 3 listki żelatyny, dobrze wymieszać, ostudzić.

 

Sok z cytryny wymieszać z wódką.

 

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut.

 

W tym czasie przygotować krem maślany.

Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce. Miskę ustawić nad kąpielą wodną, mieszać białka trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Jeśli mas zbytnio się zagrzeje, zestawić i przestudzić.

Gdy cukier całkowicie się rozpuści, ubijać białka na najwyższych obrotach miksera, aż staną się sztywne i lśniące, i całkowicie ostygną - około 10 minut. Po tym czasie po kawałeczku dodawać masło, cały czas miksując. Pod koniec masa będzie wyglądać na zważoną - tak ma być. Na końcu dodać kajmak, dobrze całość zmiksować.

 

Przygotować jabłka w karmelu.

Cukier, wodę, miód, ekstrakt i barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia.

Gdyby karmel zbyt szybko zastygł, ponownie lekko podgrzać.

 

Tort obłożyć kremem, udekorować kremem i jabłuszkami w karmelu.

 

 

 

Mini serniczki z rodzynkami earl grey

Smacznego życzy Ania Liniewska. Dziścudownie kremowe, delikatne, z chmurą bitej śmietany i zupełnie wyjątkowymi, herbacianymi rodzynkami. Jeśli nie lubicie rodzynków w sernikach, te są szansą, żebyście się do nich przekonali. Pękate, mięciutkie i soczyste - po prostu pyszne!

 

Składniki:

(na 15 sztuk)

 spód:

·         100 g ciastek digestive

·         50 g masła

masa serowa:

·         400 g serka kremowego

·         100 ml śmietany kremówki (38%) 

·         60 g cukru

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         70 g białej czekolady

·         sok z 1 cytryny

·         2 jajka

dodatkowo:

·         100 g rodzynek

·         150 ml mocnej herbaty earl grey

krem:

·         300 ml śmietany kremówki (38%)

·         15 g cukru pudru

Masło rozpuścić i ostudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdą włożyć 1-2 łyżeczki masy ciasteczkowej, ugnieść na dnie.

 Podpiec w 190 st. C. przez 10 minut.

Ostudzić.

 Rodzynki zalać gorącą herbatą, zostawić do ostygnięcia.

Odcisnąć, zachowując płyn.

 Serek utrzeć z kremówką, cukrem i mąką na gładką masę. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i sok z cytryny, zmiksować. Wbić po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodać 3/4 rodzynek, wymieszać łyżką.

Masę serową przełożyć do foremek.

 Piec w 130 st. C. przez 30 minut.

Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Całkowicie ostudzone serniczki schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.

 Kremówkę ubić z cukrem pudrem i 150 ml herbaty od rodzynek. Udekorować serniczki. Na wierzchu ułożyć pozostałe rodzynki.

Przechowywać w lodówce, podawać schłodzone.

 

 

 

Subskrybuj to źródło RSS

Serwis należy do Bydgoskiej Grupy Medialnej. Powered by: Enjoy Media

Top Desktop version